תנו gauge (או: איך לא לסרוג סוודר במידה של חתול)

דמיינו את התמונה הבאה: בדיוק סיימתם לסרוג את הסוודר עליו עבדתם במרץ בחודש האחרון, וכשבאתם למדוד אותו גיליתם שהוא מתאים בול לחתול שלכם, או, במקרה הטוב, לילד הודי חולה שחפת (אפשרות אחרת היא שהוא יתאים במידתו לדודה שולה, לפני ניתוח קיצור הקיבה שעברה (בהצלחה) בקיץ שעבר, דקה אחרי הביס האחרון של ארוחת ליל הסדר). "איך זה קרה?? כיצד זה יתכן??", תשאלו ודאי, שהרי הקפדתם על קיום הוראות הסריגה באדיקות שלא הייתה מביישת את המועצה הדתית בואכה בית שמש.

אז מה קרה?

מה שקרה הוא שלא נתתם gauge (אנא סלחו לי על משחק המילים המתבקש – לא התאפקתי).

הגודל כן קובע…
מה זה gauge ודאי תשאלו (ובצדק), תוך שאתם פורמים את הסוודר, פורמים ובוכים, בוכים ופורמים. התשובה פשוטה: ה-gauge הוא סך של מדידה פשוטה של כמה עיניים וכמה שורות יש בכל סמ"ר (או גודל נתון אחר). אני מכנה אותו "מד סריגה". חישוב מד הסריגה שלכם חשוב מאוד על מנת שתדעו האם התוצר הסופי שתסרגו יצא תואם במידתו לזה שבהוראות. אם לא תבצעו בדיקה של מד הסריגה שלכם אתם עלולים למצוא את עצמכם עם סריג בשתיים או שלוש מידות יותר או פחות מהרצוי.

צמר צמר תרדוף
אחת הסיבות לשוני במד הסריגה בין ההוראות הכתובות ובין התוצר שלכם היא העובדה כי גם אם הצמר שרכשתם מתאים בדיוק לצמר שבהוראות (נניח מרינו 4ply), כל עוד הוא שונה מהמותג שבהוראות – התוצר הסופי עשוי להיות שונה. קחו חמישה צמרים שונים בעובי 4PLY ותסרגו איתם את אותו הדבר – כל תוצר עשוי לצאת אחרת. כל יצרן יוצר מתח חוט, איכות ליפוף וטוויה שונה. מעבר לכך, מותר לציין שאין דין צמר אלפקה כצמר מרינו, וצמר מרינו כחוט כותנה, וחוט כותנה כצמר אקרילן וכך הלאה. למה הדבר דומה? דמיינו שאתם רוכשים ארבע שמלות מאותו דגם ומידה בדיוק רק בארבעה בדים שונים. כל בד ישב עליכם אחרת, והשמלה תראה שונה מקודמתה ותחמיא לגוף (או שלא) באופן אחר.

רפוי זה הכי, אחי (או שלא?)
מכירים את זה שבושם ריחני על אחת הוא אסון אקולוגי על אחרת? אז ככה זה גם בסריגה: מגע יד ומתח סריגה של אחת שונה מזה של האחרת, גם אם תשתמשו באותו צמר ואותן המסרגות, תסרגו את אותה הדוגמה ובאותו הצבע – יתכן והגודל הסופי (אורך ורוחב) יצאו שונים. זה קורה משום שאחת מותחת את החוט, השניה משחררת, אחת סורגת רפוי, אחת חונקת את העיניים חזק חזק באהבה – לכל אחת ואחד מגע יד אחר, המשפיע על התוצר הסופי.

 
אופס.. רציתם את זה – יצא כזה…. 

תנו guag (או: אל תתחילו לסרוג בלי דוגמית)
על מנת לבצע בדיקת מד סריגה כל שעליכם לעשות הוא להעלות 10 עיניים ולסרוג 10 שורות (או 20 על 20 – מה שכתוב בהוראות). מידדו את האורך והרוחב, חשבו את הסמ"ר – וזה מד הסריגה שלכם. כמובן שעליכם לעשות את הבדיקה הזו לכל צמר ולכל דוגמה בנפרד. כל הוראות הסריגה מגיעות  תמיד עם נתון ה-gauge שאמור להופיע ממש מתחת לנתוני המסרגות והצמר הנדרשים. בנתון זה מי שכתב את הדוגמה יציין כמה עיניים על כמה שורות הוא סרג כדי לקבל סמ"ר מסויים (או אינץ' במקרה של הוראות מארה"ב). אם בהוראות כתוב שמתח הסריגה אמור להיות 10 סמ"ר ל-10 עיניים על 10 שורות ולכם יצא 8 – יהיה עליכם לעשות חישוב קטן ולהתאים את ההוראות כדי לפצות על הגודל. אפשרות אחת היא להוסיף עיניים או מסרגות, כאשר אפשרות אחרת היא להחליף צמר או מסרגות (החלפת מסרגות היא אקט קיצוני שעליכם לעשות רק אם יש שינוי מהותי בעובי הצמר בין זה שלכם ובין זה שבדוגמה, ורק על מנת לפצות על כך).

הערה: צמרים מסויימים (תוצרת חוץ בעיקר) מגיעים עם מידע על ה-gauge על גבי התווית. מידע זה משקף ממוצע gauge של כמה סורגים. למרות זאת, כדאי לכם לבצע מדידה משלכם. אגב, קיימים היום גאדג'טים נחמדים למדידת ה-gauge, שהם לא יותר מסתם סרגל משודרג, כמו זה בתמונה:


סרגל משודרג למדידת gauge (החורים במרכז מודדים את מספר המסרגה)

אגב, יש היום גם אפליקציות שונות למדידת gauge באייפון… מה סבתא הייתה אומרת על זה?…..

בקיצור: גם אם החתול צריך סוודר (תאמינו לי, הוא לא) – אל תתחילו לסרוג בלי דוגמית.

שלכם באהבה

רות האפרתי (צמרל'ה)

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s